inktrollerlinosnede-sitekop

Kunst en Vormgeving
www.koffiekoek.nl
Kunst en Ontwerp, ontwikkeling en uitvoering door Henny van Ham


Niet snijden maar knippen

Het is onaardig om kinderen, jonger dan een jaar of zeven, met linosnede het leven zuur te maken. Die vingertjes zijn nog te klein om door een gutsje te worden doorboord en meestal is de motoriek ook nog niet goed genoeg om deze techniek onder controle te krijgen. Die leeftijdsgrens van 7 jaar staat natuurlijk niet vast: er zijn volwassenen die het nooit zullen leren en er zullen kinderen jonger dan zeven zijn die de guts met professionele air ter hand nemen.

Een alternatief zou het maken van een aardappelstempel kunnen zijn, maar het hanteren van een mes lijkt me net zo gevaarlijk als een gutsje.

Knippen. Dat kunnen kinderen al vrij snel, vooral als ze een beetje zijn opgeleid op de basisschool. Voor hoogdruk moet het materiaal wel enigzins dik zijn, anders komt er te weinig reliëf. Dik materiaal dat toch goed te knippen is, is foam. Rubberplaat, wordt het ook wel genoemd. Het is te koop in de speelgoedwinkel, als stempeltjes en kleurrijke uitgestanste vormpjes. Bij leveranciers voor schoolbenodigdheden kun je het als plaat kopen. De uitgeknipte vormen kun je het best plakken op karton en dan inrollen en afdrukken. Het is handig om de binnenvorm en de buitenvorm op twee verschillende kartonnen plaatjes te plakken. Die in verschillende kleuren inrollen en na elkaar (op hetzelfde vel!) afdrukken levert snel een tweekleurendruk op. Hele slimme kinderen tekenen ook nog in het rubber, die lijnen drukken een beetje naar beneden en laten witte lijnen zien op de afdruk.

Onderaan de twee drukvormen, bovenaan twee afdrukken. Deze deelnemer heeft de tweede keer de achtergrondkleur naar blauw gewijzigd.

foamdrukken - Henny van Ham

 

Van deze deelnemer kon ik geen drukvormen meer vinden, maar het resultaat is zo mooi dat hier de twee verschillende versies worden getoond.

foamdrukken - Henny van Ham

Hieronder zijn losgeknipte figuren op een groter vel karton geplakt en met verschillende rollertjes drukinkt (op oliebasis, in dit geval) in één keer ingeïnkt.

foamdruk 2013 - Fia - hartjes en bloemen

 

 

 

lijn-default

   

Opmerkingen, vragen, aanvullingen
of zelf iets toevoegen:

Stuur een bericht aan Linosnede.nl
Stuur een bericht aan Linosnede.nl
[naam]


[emailadres]


[bericht]verzenden

inktrollerlinosnede-sitekop

site door: Henny van Ham [Gkk/Ds].


Als je iets toe wilt voegen aan deze site kun je dat laten weten via het contactformulier.