inktrollerlinosnede-sitekop

Kunst en Vormgeving
www.koffiekoek.nl
Kunst en Ontwerp, ontwikkeling en uitvoering door Henny van Ham


Passend drukwerk

Over het algemeen maak je meerkleurendrukken door meerdere drukvormen in verschillende kleuren af te drukken op het papier. Daarvoor moet je dus een opstelling maken die er voor zorgt dat het te drukken papier altijd op dezelfde plaats ligt ten opzichte van de drukvorm.

Daar zijn allerlei interessante apparaten voor te verzinnen en een aantal hoogdrukpersen hebben dan ook grijpers die het papier steeds weer op dezelfde plek op de drukvorm neerleggen. Voor wie met de hand drukt of een ander type pers (bijvoorbeeld de etspers) gebruikt kan met een klein handigheidje goed passend drukwerk maken.

Daarvoor heb je een vel nodig dat groter is dan de drukvorm en wat bij voorkeur hetzelfde formaat als de drukvellen heeft. Op dat vel plaats je de drukvorm (in het midden, waarschijnlijk) en je tekent daar een kader omheen, op het papier. De ingeïnkte drukvorm leg je in dat kader met de inktzijde boven. Het drukvel kun je dan precies op dezlefde plek leggen als het onderste vel. Dat gaat goed als het papier behoorlijk groter is dan de drukvorm. Heb je te weinig ruimte, dan schuift het papier al snel tegen de rand van de drukvorm, wat smetten oplevert.

animatie eenvoudige aanleg

Een andere methode is het maken van een kader rondom de drukvorm, het liefst met dezelfde hoogte. Op dat kader kun je de aanleg aftekenen, streepjes waartegen je het drukvel kunt leggen.

aanleg met frame

Bij een aanleg heb je drie aanlegpunten nodig: twee aan één zijde (meestal de langste zijde van het papier) en één aanleg aan de haaks erop liggende zijde van het papier.

aanleg punten

 

 

lijn-default

   

Opmerkingen, vragen, aanvullingen
of zelf iets toevoegen:

Stuur een bericht aan Linosnede.nl
Stuur een bericht aan Linosnede.nl
[naam]


[emailadres]


[bericht]verzenden

inktrollerlinosnede-sitekop

site door: Henny van Ham [Gkk/Ds].


Als je iets toe wilt voegen aan deze site kun je dat laten weten via het contactformulier.