inktrollerlinosnede-sitekop

Kunst en Vormgeving
www.koffiekoek.nl
Kunst en Ontwerp, ontwikkeling en uitvoering door Henny van Ham


Rollen

inktrollerOm inkt in een mooie dunne laag op de drukvorm te krijgen kun je een roller gebruiken. Die zijn in allerlei vormen en maten verkrijgbaar, maar de kleinere rollers hebben een handvat en vaak een uit-stekend deel waarmee je de roller op tafel kunt leggen zonder dat er inkt wordt afgegeven.

Het is niet noodzakelijk om een roller te gebruiken: in geval van nood kun je een rudimentaire tampon maken. tamponEen lapje leer, foam of ander materiaal waar de inkt niet doorheen gaat maar wel soepel is, vouw je om een stokje, lucifersdoosje, sigarenkistje of wat er maar in de buurt ligt. Maak het goed vast en je hebt een stempelachtig ding waarmee je inkt in een dunne laag op de drukvorm kunt tamponneren.

Voor grote drukvormen zijn de kleine rollertjes niet zo geschikt, vooral als je grote volvlakken hebt (delen waar veel inkt op moet worden aangebracht). Daarvoor kun je beter een grote rol aanschaffen, al is die wel behoorlijk duur.grote rubberen  rol

Aan dit type rol zitten twee handvatten naast de rol en die moet je dus met beide handen gebruiken.

Om de rol neer te kunnen leggen zonder dat die van de tafel afvalt kun je een rollenhouder in elkaar knutselen.

rollerhouderhouder met roller

 

En dan de techniek van het rollen. Inkt breng je aan op een vlakke tafel, wellicht op een glasplaat of een mooie vlakke marmeren plaat. Met een plamuurmes kun je de klodder inkt een beetje uitsmeren zodat er niet teveel inkt in één keer op de roller komt.

Met de roller verpreid je de inkt tot een dunne laag. Om dat goed voor elkaar te krijgen moet je de roller niet steeds op dezelfde manier heen en weer bewegen, maar steeds andere rolpatronen maken. Of steeds maar één kant op rollen. Zo moet je ook de inkt op de drukvorm aanbrengen.

Schoonmaken is een fluitje van een cent: giet wat oplosmiddel op de plaat waar de inkt is uitgerold (eerst zoveel mogelijk inkt weghalen, natuurlijk) en rol er lekker doorheen. Op zowel de rol als de inkttafel is de inkt dunner geworden en kun je dat makkelijk afvegen. Zie verder het hoofdstuk 'Schoonmaken / Oplosmiddelen'

Voor een rubberen rol waar oliehoudende inkt op zit kun je beter geen terpentine gebruiken. Dat tast het rubber (in de loop van de tijd) aan. Offsetdrukkers gebruiken daar een speciaal (rollen)wasmiddel voor.

 

 

lijn-default

   

Opmerkingen, vragen, aanvullingen
of zelf iets toevoegen:

Stuur een bericht aan Linosnede.nl
Stuur een bericht aan Linosnede.nl
[naam]


[emailadres]


[bericht]verzenden

inktrollerlinosnede-sitekop

site door: Henny van Ham [Gkk/Ds].


Als je iets toe wilt voegen aan deze site kun je dat laten weten via het contactformulier.