inktrollerlinosnede-sitekop

Kunst en Vormgeving
www.koffiekoek.nl
Kunst en Ontwerp, ontwikkeling en uitvoering door Henny van Ham


Afdrukken

Om een drukvorm af te drukken op papier (of plastic, textiel, hout….) kun je een drukpers(je) gebruiken, maar ook zonder pers kun je een eind komen.


Om met het laatste te beginnen: een ingeïnkte drukvorm ligt met de inktkant naar boven, je legt er een vel papier op en wrijft met de hand, zonder het papier te verschuiven de inkt op het papier. Als er teveel inkt aan opstaande randjes zit wil dat nog wel eens viezige afdrukken geven. Een (relatief platte) lepel of een zachte lap rondom een schuurblokje geeft al wat strakkere resultaten. Het is een kwestie van uitproberen en met name de hoeveelheid inkt die je aanbrengt is daarbij belangrijk: veel inkt drukt makkelijker, minder inkt geeft een strakker resultaat.


Een persje is in de meeste gevallen handiger, vooral als je grotere drukvormen hebt. De beschikbare persjes drukken gelijkmatig het papier tegen de drukvorm en je kunt sneller tot een hogere oplage komen.


Een veel gebruikt persje is het handpersje dat gebruik maakt van een hefboommechaniek. Deze persjes worden/werden in het onderwijs veel gebruikt. Ze nemen weinig plaats in, werken niet op stroom en zijn ongevaarlijk.


handpersje hoogdruk | linosnede


Het afgebeelde persje staat in ‘ruststand’, de ingeïnkte drukvorm met het papier erop wordt tussen de twee plankjes gelegd. Het handvat gaat naar links en dan naar beneden en de plankjes worden zo naar elkaar toe gebracht. Als het persje niet is vastgezet moet je er goed op letten dat je de rechterzijde tegenhoudt. Na het drukken gaat het handvat weer terug naar de beginstand en als je dat met een klap neer laat komen en je vingers zitten daar nog omheen doet het zeer.


De manier van drukken is hier optimaal. De druk is gelijkmatig over de hele oppervlakte verdeeld. Dat in tegenstelling tot het gebruik van de etspers om lino’s af te drukken. Een etspers is een zogenaamde plaatpers, bedoeld om metalen platen met inkt in de groefjes (zie Diepdruk) onder hoge druk op papier te drukken. Die pers is daarom in eerste instantie niet geschikt om lino’s af te drukken, want het materiaal (linoleum) zou al snel een stuk dunner worden.


Toch is daar wat aan te doen: door dunne latjes aan de zijkant van de pers te leggen zorg je ervoor dat de drukrol niet te hard op de drukvorm komt.


Ets- of plaatpers


Op de afbeelding zie je een plaatpers. Twee metalen rollen met daartussen een plaat. De drukvorm wordt op de plaat gelegd en met het spaakwiel draai je de plaat tussen de twee rollen door. De latjes leg je parallel aan de lange kanten van de plaat. Zorg dat die latjes (iets) hoger zijn dat het linoleum, je kunt dan later de druk opvoeren door onder de drukvorm extra velletjes papier te leggen.


Op de vraag of het uitmaakt of je de drukvorm met de ingeïnkte kant naar boven moet leggen of andersom is: ja, dat maakt uit. Tenminste, het hangt af hoe je gaat afdrukken. Met de hand afwrijven gaat heel lastig als het papier onder de drukvorm ligt en als je afdrukt met de etspers kan het linoleum gaan schuiven als je ook hier de drukvorm op het papier legt. Misschien zijn er nog meer argumenten voor en tegen, maar in de praktijk wordt de drukvorm op de ondergrond gelegd met de ingeïnkte zijde naar boven.


Er is een belangrijk nadeel aan het gebruik van de etspers voor het afdrukken van linoleum. Bij grotere drukvormen (en relatief hoge druk) krimpt de drukvorm. Althans, dat lijkt zo. Omdat het linoleum vrij zacht is drukt de drukrol het materiaal een beetje in en dat levert een afdruk op die kleiner is dan de drukvorm. Hoe minder er uit het linoleum is weggesneden, hoe groter de afwijking. Wil je een meerkleurendruk maken met precies passende drukgangen en bij de ene drukvorm heb je grote vlakken en bij de ander juist veel lijnen, dan zul je moeten gaan experimenteren met de hoeveelheid druk.


Een hoogdrukvorm kan dus het beste in één keer volledig vlak worden gedrukt en daar is lang geleden de zogenaamde degelpers voor bedacht.


antieke degelpers bron: Wikipedia


Dit type pers is lang geleden uitgedacht en later gemoderniseerd. Soms kun je een model uit de twintigste eeuw tweedehands aanschaffen, Polymetaal maakt ze nog nieuw.


De afbeelding hieronder laat een trapdegelpers zien, de TipTop uit het begin van de 20e eeuw.


Degelpers begin 20e eeuw


 


Zoek je een persje om linosnedes af te drukken, dan kun je eens gaan zoeken naar tweedehands etspersjes. Let wel op: de prijzen lopen enorm uit elkaar en dat kan wijzen op nattevingerwerk (‘wat de gek ervoor geeft’) maar zal eerder een kwaliteitskenmerk zijn. Etspersen moeten stevig gebouwd zijn voor het echte werk (etsen afdrukken onder hoge druk). En dit soort persen stonden vaak in werkplaatsen waar meerdere mensen van de pers gebruik konden maken en moesten dus ook wel ‘fool-proof’ zijn. Voor het hobbywerk kun je dan soms beter een nieuw, klein en goedkoop persje kopen. Zoek op internet naar ‘school’ persjes


 


 

 

 

lijn-default

   

Opmerkingen, vragen, aanvullingen
of zelf iets toevoegen:

Stuur een bericht aan Linosnede.nl
Stuur een bericht aan Linosnede.nl
[naam]


[emailadres]


[bericht]verzenden

inktrollerlinosnede-sitekop

site door: Henny van Ham [Gkk/Ds].


Als je iets toe wilt voegen aan deze site kun je dat laten weten via het contactformulier.