Om een linosnede te maken zul je eerst, net als bij de meeste grafische technieken, een plannetje moeten maken. Dat gaat niet alleen over het beeld wat je uiteindelijk gedrukt wilt hebben, ook de manier van werken is daar van afhankelijk.
Contourtekening
Als het ontwerp bestaat uit een tekening waarbij de contouren (omtrekken) heel duidelijk zijn, kun je die contouren op linoleum tekenen met potlood en die lijnen weer overtrekken met viltstift. Zo veeg je de lijnen niet uit en kun je met de blik op oneindig heel fijn gaan gutsen. Het gutsen is natuurlijk een techniek apart, maar dat leer je al doende. Om de tekening op lino over te zetten kun je ook carbonpapier gebruiken.
Let op: de druk verschijnt in spiegelbeeld! Wil je dat niet, dan zul je de tekening spiegelbeeldig moeten maken. Dat kan onder andere door de al gemaakte tekening tegen het glas in een raam te houden, met het beeld naar het glas, en op de achterkant van het vel de tekening over te trekken. Transparant papier gaat natuurlijk ook.
Puzzelprent
Wat ik voor het gemak maar 'puzzelprent' noem is de techniek om het ontwerp in vlakken onder te verdelen. De tekening die je op het linoleum hebt getekend kun je met een scherp mes helemaal uitsnijden zodat je een verzameling losse linoleumstukken hebt. Rol die stukken apart in, met de gewenste kleuren, leg ze weer als een puzzel in elkaar en druk af. Het ontwerp moet daar wel op berekend zijn: kleine stukjes en friemeltjes laten zich moeilijk passen en ook ingewikkelde ontwerpen krijg je niet meer goed in elkaar gepuzzeld.
De puzzelprent kan worden gecombineerd met een druk waarbij het linoleum wel uit één stuk bestaat en bijvoorbeeld de omtreklijnen bevat. Als je zo'n gecombineerde druk wilt maken is het handig om te beginnen met een contourprent, die af te drukken op papier en dat papier weer af te drukken op het stuk linoleum waar je later de puzzelprent mee gaat maken.
Eliminatie/reductie techniek
Deze techniek om tot een prent te komen is er een voor durfallen. Het idee is dat je weghaalt wat in de eerder gedrukte kleur moet blijven.
Je begint met een hele linoleumplaat en haalt weg wat de kleur van het papier moet blijven. Dan druk je een flink aantal prenten, rekening houdend met zeker twintig procent misdrukken. Laten we voor het gemak aannemen dat met lichtgeel wordt gedrukt.
Dan guts je weg wat lichtgeel moet blijven en je drukt, op de eerder gedrukte vellen, in bijvoorbeeld donkergeel. De overheersende kleur is nu donkergeel gedrukt op lichtgeel.
Dan guts je weg wat donkergeel op lichtgeel moet blijven en je drukt, op de eerder gedrukte vellen, bijvoorbeeld rood.
De laatste druk wordt al vrij donker, want het rood wordt op het donkergeel gedrukt, wat ook weer op lichtgeel is gedrukt.
Zo kun je verder gaan tot de prent af is. Het is van belang dat je een goede aanleg maakt, oftwel dat je steeds op dezelfde plek op het papier drukt. Ook kleine verschuivingen zijn zichtbaar.
Hoe meer verschillende drukgangen je hebt, hoe groter de kans op misdrukken. Dat deze techniek voor de wat gevorderde graficus is, heeft te maken met het feit dat je steeds wat van de linoleumplaat weghaalt. Dat kun je niet meer terugdraaien.
In het artikel 'Gutsen en snijden' kun je wat elementaire techniek vinden.